Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ζάκυνθος






Η Ζάκυνθος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Επτανήσων, μετά την Κεφαλλονιά και την Κέρκυρα.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 η Ζάκυνθος αποτελεί το τρίτο σε πληθυσμό νησί του Ιονίου Πελάγους με πληθυσμό 38.680 κατοίκους. Από αυτούς, το 1/3 περίπου συγκεντρώνεται στην πρωτεύουσα του νησιού ενώ οι υπόλοιποι κατοικούν στους πολυάριθμους οικισμούς στο κεντρικό και ανατολικό μέρος της Ζακύνθου. Σύμφωνα με την νεότερη οργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, το νησί υποδιαιρείται σε έξι δήμους: Ζακύνθου, Ελατιών, Αρτεμισίων, Αλυκών(με έδρα το Καταστάρι), Αρκαδιών και Λαγανά(με έδρα τον Παντοκράτορα).



Η Ζάκυνθος (ή Ζάντε) είναι ένα νησί, διάσημο από τις πανέμορφες παραλίες του με τα κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά τους.
Όποια προτίμησή κι αν έχετε, ακόμα κι αν είστε πάρα πολύ απαιτητικός, είναι σίγουρο ότι θα βρείτε την τέλεια παραλία για να απολαύσετε τις διακοπές σας στη Ζάκυνθο.
Από πολυσύχναστες έως απομονωμένες και από αμμώδεις και οργανωμένες έως ήσυχες και βραχώδεις.
Οι πιο γνωστές και πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες, βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, βόρεια και νότια της πόλης και στο περίφημο κόλπο του Λαγανά, ο οποίος συνορεύει με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.
Οι παραλίες στο δυτικό τμήμα του νησιού έχουν πιο δύσκολη πρόσβαση, αλλά είναι σίγουρο ότι θα σας εντυπωσιάσουν με την άγρια ομορφιά τους και τα μοναδικά τοπία.
Για τις πιο απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες παραλίες της Ζακύνθου, έχετε τη δυνατότητα να τις επισκεφτείτε με κάποιο σκάφος που πραγματοποιεί ημερήσιες εκδρομές και σταματάει σε αρκετές από αυτές, για να απολαύσετε το μπάνιο σας, μαζί με τα αξιοθέατα του νησιού (γαλάζιες σπηλιές, παραλία Ναυάγιο κλπ.). Τα σκάφη αυτά ξεκινούν, τακτικά, τα δρομολόγιά τους, από πολλά σημεία του νησιού.

Αξίζει να δείτε στη Ζάκυνθο

Βάλτε πλώρη για τις ομορφότερες παραλίες
Κρεμασμένοι στην κουπαστή του καϊκιού που κάνει το γύρο της Ζακύνθου, βλέπετε την ωραιότερη «παρέλαση» παραλιών. Το Ναυάγιο, ο Λαγανάς, ο Γέρακας, ο Βασιλικός, το Μαραθονήσι, οι Γαλάζιες Σπηλιές θεωρούνται από τις ωραιότερες παραλίες στην Ελλάδα. Μεγάλος πρωταγωνιστής, το διάσημο ναυάγιο, που ονόμασε την εξωτική παραλία με την ολόλευκη άμμο και τα πράσινα-τιρκουάζ νερά. Ελάτε νωρίς το πρωί ή αράξτε αρόδο από το προηγούμενο απόγευμα, για να κάνετε την πρώτη πρωινή βουτιά, πριν έρθει ο πολύς κόσμος. 

O Άγιος Διονύσιος

Από τα μεγαλύτερα ορθόδοξα προσκυνήματα στο Ιόνιο, συγκεντρώνει πλήθη πιστών όλο τον χρόνο, καθώς στο ιερό του φυλάσσεται το σκήνωμα του Αγίου Διονυσίου. Ο μεγαλοπρεπέστατος ναός θεμελιώθηκε το 1926 σε σχέδια του Α. Ορλάνδου. Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης βασιλικής με εσωτερική καμάρα. Ο καταστροφικός σεισμός του 1953 τον άφησε αλώβητο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου