Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Ask Bodrumda Yasaniyor Guzelim/ Έρωτα της Αλλικαρνασού, ομορφιά μου!

Ο Ομηρος την είχε χαρακτηρίσει ως «χώρα του αιώνιου γαλάζιου», την οποία οι κάτοικοί της τιμούσαν, απολαμβάνοντας αυτά που τους πρόσφερε. Μια ποιότητα ζωής υπόδειγμα και ακατέργαστες φυσικές ομορφιές που δικαίως δεν ήθελαν να τις μοιραστούν με άλλους.
Κάτι ανάλογο ενστερνιζόταν όμως και ο γνωστός Τούρκος συγγραφέα Cevat Sakir, που υποστήριζε ότι «η παραδεισένια ευτυχία της ζωής στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη αιώνια ευτυχία μπορεί να μας περιμένει». Το γεγονός, πάντως, ότι στο διάβα των αιώνων η Αλικαρνασσός ποτέ δεν έπαψε να αποτελεί το μήλον της έριδος και γνώρισε πλήθος κατακτητών, αποδεικνύει πως τα λόγια των δύο πνευματικών αντρών δεν ήταν τελικά αβάσιμα.
Γενέτειρα του Ηρόδοτου, πατέρα της Ιστορίας, η θρυλική Αλικαρνασσός συνέδεσε το όνομά της με σημαντικές στιγμές του αρχαίου πολιτισμού.
Αποκορύφωμα ακμής και αιώνιας δόξας για την παραθαλάσσια μικρασιατική πολιτεία, το περίφημο Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού. Ενα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο που χτίστηκε για να φυλαχθεί το σώμα του Πέρση σατράπη της Καρίας Μαύσωλου και της γυναίκας του Αρτεμισίας και το οποίο θεωρείται ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Σήμερα η Αλικαρνασσός μνημονεύεται μονάχα στις σελίδες της Ιστορίας. Στη θέση της οι χάρτες αναγράφουν το Μποντρούμ, την οικιστική συνέχεια της πατρίδας του Ηρόδοτου.
Χτισμένο αμφιθεατρικά στον ομώνυμο κόλπο, το Μποντρούμ είναι μια άκρως γοητευτική παραθαλάσσια πόλη που απέχει μόλις 10 ναυτικά μίλια από την Κω.

Και όπως όλες σχεδόν οι παραλιακές πόλεις της Μικράς Ασίας, έτσι και το αυτό έχει επενδύσει στον τουρισμό. Τα πάντα εδώ βρίσκονται στην υπηρεσία του επισκέπτη.
Πρόκειται για ένα high-class τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας, ένα από τα πιο «δυνατά» σημεία της τουρκικής μεσογειακής ακτογραμμής, της επονομαζόμενης «Κυανής Ακτής της Ανατολής».
Τα μεσογειακά παράλια της Τουρκίας αποτελούν έναν αγαπημένο προορισμό για εκατομμύρια τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο. Και όχι άδικα, αφού η τουρκική ακτογραμμή συνδυάζει ιστορικές ομορφιές, υπέροχες θάλασσες και πολύ καλές τουριστικές υπηρεσίες που σέβονται τους επισκέπτες.
Οσον αφορά το Μποντρούμ, χάρη στις οργανωμένες υποδομές που διαθέτει, όλοι οι τουρίστες -ανεξαρτήτως οικονομικού επιπέδου- μπορούν να ικανοποιήσουν εδώ τις απαιτήσεις τους: από τους παραθεριστές που αναζητούν ένα πολύ φτηνό κατάλυμα για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, έως τους ιδιοκτήτες υπερπολυτελών θαλαμηγών που αγκυροβολούν στη σύγχρονη μαρίνα της πόλης.
Το Μποντρούμ προσφέρει στους παραθεριστές του καλοκαιριού βαθυγάλαζα νερά, βουτιές σε οργανωμένες παραλίες, πολυσύχναστες ανατολίτικες αγορές, έντονη νυχτερινή ζωή, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και ξέφρενη διασκέδαση.





Στους λάτρεις του πολιτισμού και της Ιστορίας, η πόλη του Ηρόδοτου προσφέρει παράλληλα την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στο παρελθόν, χάρη στο αρχαίο θέατρο, το περίφημο Μαυσωλείο και το Υποθαλάσσιο Αρχαιολογικό Μουσείο.
Ταξίδι στις ακτές του αιώνιου γαλάζιουΠολυτελή κότερα και ιστιοπλοϊκά, ακρογιαλιές που μαγεύουν, έντονη νυχτερινή ζωή, αρχαία μνημεία και ξέφρενα πάρτι. Αυτό είναι το Μποντρούμ, ένας συνδυασμός φυσικής ομορφιάς και κοσμοπολίτικης φινέτσας, που αποτελεί μια σταθερή αξία στο «χρηματιστήριο» της Κυανής Ακτής της Ανατολής.
Χτισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του αμφιθεατρικά, το Μποντρούμ σε κερδίζει με την πρώτη ματιά. Ηδη από το κατάστρωμα του μικρού πλεούμενου που πλησιάζει να δέσει στο λιμάνι, νιώθεις πως τούτη η ταξιδεμένη στον χρόνο πολιτεία θα σου κλέψει την καρδιά. Οι πρώτες εικόνες; Δεκάδες σκάφη αναψυχής που λικνίζονται ρυθμικά στο λιμάνι, ένα δάσος από ψηλά κατάρτια ιστιοφόρων, λευκά σπίτια που κατηφορίζουν μέχρι την παραλία θυμίζοντας τεράστιους κύβους ζάχαρης και το κάστρο των Ιπποτών.
Τα πρώτα βήματα στη στεριά σε οδηγούν εκεί. Το κάστρο λέγεται των Ιπποτών ή του Αγίου Πέτρου. Στεφανώνει τη σύγχρονη μαρίνα του Μποντρούμ και αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο της πόλης. Χτισμένο σε εξαιρετική τοποθεσία αγναντεύει -ταυτόχρονα- τις γειτονιές της πόλης και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Από τις καλοδιατηρημένες επάλξεις του, η ματιά «αγκαλιάζει» το Μποντρούμ και η σκέψη τρέχει πίσω, σε χρόνους μεσαιωνικούς, όταν Σταυροφόροι και Οθωμανοί μάχονταν λυσσαλέα για την κυριότητα της πόλης. Περπατώντας στο πολύβουο λιμάνι με προορισμό το μεγάλο παζάρι της πόλης, περιδιαβαίνεις ανάμεσα σε κάθε λογής κότερα, κρουαζιερόπλοια, ιστιοπλοϊκά. Στη μαρίνα γίνεται το αδιαχώρητο... Μποτιλιάρισμα στη θάλασσα, αλλά και στη στεριά! Αναμενόμενο άλλωστε, αφού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ορδές των τουριστών καταφθάνουν μαζικά στο Μποντρούμ, ο πληθυσμός της πόλης δεκαπλασιάζεται και εκτοξεύεται στους 400.000 ανθρώπους.

Το μαυσωλείο της ΑλικαρνασσούΣύμφωνα με τη ιστορία μετά τον θάνατο του σατράπη Μαύσωλου της Καρίας, η βασίλισσα Αρτεμισία αποφάσισε την ανέγερση ενός ταφικού οικοδομήματος, ως ένδειξη αφοσίωσης στον σύζυγό της. Η Αρτεμισία, που ήταν σύζυγος -αλλά και αδελφή- του Μαύσωλου, πέθανε το 351 π.Χ., δύο χρόνια μετά τον Μαύσωλο.
Οι Ελληνες αρχιτέκτονες Σάτυρος και Πύθεος «υπέγραψαν» τα σχέδια του νεκρικού μνημείου, που χαρακτηριζόταν από την ανάμειξη αρχιτεκτονικών ρυθμών της Λυκίας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Πέντε κορυφαίοι γλύπτες επιλέχτηκαν να φιλοτεχνήσουν το μαυσωλείο. Ο κάθε γλύπτης ανέλαβε και από μια πλευρά: ο Βρύαξης τη βόρεια, ο Σκόπας την ανατολική, ο Λεωχάρης τη δυτική και ο Τιμόθεος τη νότια. Στο έργο συμμετείχε και ένας πέμπτος (ανώνυμος) καλλιτέχνης.
Το ύψος του Μαυσωλείου έφτανε τα 45 μ. και υψωνόταν αρκετά πάνω από τα τείχη της πόλης. Επενδυμένο με λευκό μάρμαρο και διακοσμημένο με πολλά αγάλματα ήταν χτισμένο στη διασταύρωση των δύο κύριων οδών στο κέντρο της πόλης και η αποπεράτωσή του -σύμφωνα πάντα με τους ιστορικούς- ολοκληρώθηκε περίπου 20 χρόνια πριν την άλωση της Αλικαρνασσού από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Τον 13ο αιώνα, ένας ισχυρός σεισμός προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο Μαυσωλείο, αλλά η χαριστική βολή δόθηκε το 1522, όταν κατεδαφίστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες της Ρόδου. Σήμερα, στον χώρο που κάποτε δέσποζε ο πιο πολυτελής τάφος της αρχαιότητας, έχουν δυστυχώς απομείνει μόνο μερικοί σπόνδυλοι από αυλακωτούς κίονες και κάποιες λαξευμένες πέτρες.
                παραλια της μποδρουμ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου