Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Τα «μυστικά» αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης

Τα κρυμμένα αξιοθέατα, τα μυστικά μουσεία, οι υπαίθριες αγορές, τα σημεία με την καλύτερη θέα, μέσα από 10 εναλλακτικές στάσεις στις γειτονιές της Πόλης έχετε την ευκαιρία να δείτε στη συνέχεια. Γιατί η Κωνσταντινούπολη πέρα από τα SOS κρύβει και άλλες όμορφες γωνιές που αξίζει να γνωρίζουμε...


Είναι το ψηλότερο σημείο της Βασιλεύουσας, και βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Πόλης, στο Σκουτάρι εκεί όπου τα πεύκα ρίχνουν τη σκιά τους σε πάρκα που «σκαρφαλώνουν» στα 268 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Και φυσικά, την αγναντεύουν από το πιο προνομιακό σημείο, ιδανικό μέρος για να «χαζέψετε» τον Βόσπορο και τον Κεράτιο κόλπο με το παραδοσιακό παγωτό με καλαμπόκι ή με ένα τσάι στα καφενεδάκια του δημόσιου πάρκου.



Μία από τις πιο δραματικές στιγμές στην Ιστορία της Κωνσταντινούπολης ζωντανεύει με τον πιο απρόσμενο τρόπο σε αυτό το «κρυμμένο» στο πάρκο του Τοπ Καπί μουσείο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν πανοραμικό πίνακα-θόλο στον οποίο αναπαρίσταται η πολιορκία και η Άλωση της Πόλης το 1453, με ήχους και εφέ που θα σας κάνουν να νιώσετε σαν να την παρακολουθείτε… ζωντανά, εκείνο το πρωινό της 29ης Μαΐου. Τα ειδικά ακουστικά που παρέχονται στους επισκέπτες «ανιχνεύουν» το σημείο στο οποίο βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή και αναπροσαρμόζουν τα εφέ για να κάνουν την εμπειρία πιο αληθοφανή.



Το Μπλε Τζαμί, γνωστό και με την κοινή ονομασία «Σουλταναχμέτ» ή αλλιώς το Τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ Α’, χτίστηκε μεταξύ 1609 και 1616 προκειμένου να ξεπεράσει τη λαμπρότητα της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Οφείλει την ονομασία του στα μπλε πλακίδια Ιζνίκ που κοσμούν τους εσωτερικούς τοίχους (πάνω από 20.000 τεμάχια), ενώ εντύπωση προκαλούν τα πανάκριβα χαλιά που καλύπτουν κάθε σημείο του δαπέδου, τα οποία ανανεώνονται συχνά και αποτελούν δώρα των πιστών.

Περισσότερα από διακόσια παράθυρα με περίτεχνα σχέδια από βιτρό αφήνουν να περάσει φυσικό φως, που στις μέρες μας ενισχύεται από πολυελαίους. Οι διακοσμήσεις συμπεριλαμβάνουν στίχους από το Κοράνι, πολλοί από τους οποίους αποτυπώθηκαν από τον Σεντ Κασίμ Γκουμπάρι, που θεωρούνταν ο κορυφαίος καλλιγράφος της εποχής. Το πιο σημαντικό στοιχείο της εσωτερικής αρχιτεκτονικής είναι το μιχράμπ, δηλαδή η κόγχη προσευχής, φτιαγμένο από λεπτοδουλεμένο μάρμαρο, και με τους πλαϊνούς τοίχους σκεπασμένους από κεραμικά πλακίδια.

Ο αρχιτέκτονας Μεχμέτ Αγά, μαθητής του διάσημου Μιμάρ Σινάν, πέτυχε έναν σπουδαίο θρίαμβο της αρμονίας, της συμμετρίας και της κομψότητας, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική οπτική εμπειρία! Την εποχή του, μάλιστα, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις λόγω των 6 μιναρέδων του τζαμιού, κάτι που υπήρχε μόνο στο τζαμί του Μωάμεθ στη Μέκκα. Ο Αχμέτ, όμως, έλυσε το πρόβλημα, χρηματοδοτώντας την οικοδόμηση ενός επιπλέον μιναρέ στη Μέκκα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου