Η Μύκονος εκτός από διάσημους έχει πλούσια ιστορία και σημαντικές παραδόσεις. Έχει ήρωες της επανάστασης, αλλά και ήρωες της καθημερινότητας. Από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας έχουν επισκεφτεί τη Μύκονο επώνυμοι Έλληνες, διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ, πολιτικοί και αναρίθμητοι γαλαζοαίματοι. Στα ίδια σοκάκια όμως που διασκέδαζαν και διασκεδάζουν οι κοσμικοί, η ηρωίδα της επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους οργάνωνε τον αγώνα. Στην Μύκονο έζησε και ο διαβόητος πειρατής Μερμελέχας που σκορπούσε τον τρόμο στο Αιγαίο και τη χαρά στο νησί καθώς βοηθούσε οικονομικά τους ντόπιους. Ακόμη και σήμερα είναι γνωστός σαν τον Ρομπέν των θαλασσών.
Ξεκινάμε το ταξίδι μας.
https://www.youtube.com/watch?v=_9kp-rlS2Qs
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η Μύκονος είχε πληθυσμό 10.134 άτομα στην απογραφή του 2011. Η έκταση του νησιού είναι 86,125 τ.χλμ., ενώ έχει μήκος ακτών 89 χιλιόμετρα.
Η "Μικρή Βενετία" είναι η πιο διάσημη περιοχή της Μυκόνου μαζί με τους ανεμόμυλους. Η Μύκονος ζούσε από τη θάλασσα και όχι κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας πολλοί Μυκονιάτες προκειμένου να μην γίνουν σκλάβοι ή να μην δουλεύουν ως ναύτες στου Οθωμανούς έβγαιναν στον "κούρσο" δηλαδή γίνονταν πειρατές.
Ο Καζαντζάκης είχε πει ότι αν δεν δεις την Αγία Πετρούπολη, την Ιερουσαλήμ και τη Χώρα της Μυκόνου όπως ήταν τότε δεν μπορείς να κρίνεις αν μια πόλη είναι ωραία.
Κυρίαρχο στοιχείο της πόλης είναι ο ασβέστης ο οποίος πάνω από την πέτρα δίνει την αίσθηση του γλυπτού. Τα σοκάκια της Χώρας είναι πολύ στενά και δαιδαλώδη και δεν ακολουθούν ευθείες, έτσι κόβεται η ορμή του αέρα και οι Μυκονιάτες προστατεύονται από την οργή του Αιόλου που δεν σταματά όλο τον χρόνο.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της Μυκόνου είναι ο Φάρος Αρμενιστής. Από τη θέση όπου βρίσκεται ο Φάρος μπορεί κανείς να δει όλο το νησί.
Η πιο γνωστή εκκλησία της Μυκόνου είναι η Παραπορτιανή και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά μνημεία των Κυκλάδων. Θεωρείται ότι είναι 1000 ετών και έχει κατασκευαστεί από πέντε μικρά παρεκκλήσια.
Πριν γίνει τουριστικός προορισμός για ακριβά πορτοφόλια οι Μυκονιάτες ζούσαν ημέρες φτώχειας. Οι περισσότεροι ήταν ψαράδες, όσοι μπορούσαν συντηρούσαν τον δικό τους ανεμόμυλο εκμεταλλευόμενοι τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στο νησί και γίνονταν μυλωνάδες. Πολλές κοπέλες για να ενισχύσουν τα οικονομικά της οικογένειας τους γίνονταν υφάντρες. Έτσι η Μύκονος δημιούργησε μια παράδοση στα υφαντά που έφτασε μέχρι τα σαλόνια του Παρισιού. Αυτοί ήταν οι καθημερινοί ήρωες του νησιού, υπάρχει όμως και ένας που έκανε την εμφάνιση του στη δεκαετία του΄50 και είναι ο πελεκάνος Πέτρος.
Το συγκρότημα των Κάτω Μύλων, που ορθώνονται περήφανα πάνω από τη θάλασσα, στο μικρό λόφο νοτιοανατολικά της Χώρας.
Οι Κάτω Μύλοι βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της Χώρας, δίπλα στη θάλασσα, μεταξύ της γραφικής Αλευκάντρας και της συνοικίας του Νιοχωριού και εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη με τους ολόλευκους επιβλητικούς όγκους τους στη σειρά, προσανατολισμένοι στο πέλαγος. Οι μύλοι αποτελούσαν βασικό παράγοντα της οικονομίας του νησιού και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα λειτουργούσαν 28 ανεμόμυλοι.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Το σημαντικότερο ίσως από τα τουριστικά ατού της Μυκόνου, που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σ' όλα τα νησιά του Αιγαίου, είναι οι παραλίες της.
Εδώ βρίσκονται χωρίς αμφιβολία οι περισσότερες -και καλύτερες- που μπορεί να συναντήσει κανείς σ’ ένα τόσο μικρό νησί. Ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της, οι γραφικοί κολπίσκοι με τις πανέμορφες αμμουδιές διαδέχονται η μία την άλλη.
Η Μύκονος ήταν από τα πρώτα ελληνικά νησιά που αναπτύχθηκε τουριστικά. Σήμερα η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου θεωρείται από τις πιο ζωντανές και ενεργές στην Ευρώπη.
Η κοσμοπολίτικη Μύκονος φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της κι αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που συγκεντρώνει πλήθος επωνύμων κι ανωνύμων από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια στη Χώρα και η συνοικία Μικρή Βενετία, όπως την αποκαλούν, αρχίζουν να γεμίζουν με κόσμο από το απόγευμα, ενώ η κίνηση φτάνει στο αποκορύφωμα τις βραδινές ώρες.
Η Μύκονος σήμερα είναι ταυτισμένη με την ξέφρενη διασκέδαση και την συνεχή παρουσία επωνύμων. Η Μύκονος όμως του χθες έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που χάνεται στα φώτα και τη βουή του σήμερα. Υπάρχουν ωστόσο τα πρόσωπα και τα κτίρια του νησιού με τις αναμνήσεις τους για να μας τα θυμίζουν σε εμάς τους νεότερους.
Η Μύκονος σήμερα είναι ταυτισμένη με την ξέφρενη διασκέδαση και την συνεχή παρουσία επωνύμων. Η Μύκονος όμως του χθες έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που χάνεται στα φώτα και τη βουή του σήμερα. Υπάρχουν ωστόσο τα πρόσωπα και τα κτίρια του νησιού με τις αναμνήσεις τους για να μας τα θυμίζουν σε εμάς τους νεότερους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου