Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Τα πάντα για την Ρώμη

Γενικά για την Ρώμη

Η Ρώμη  είναι η πρωτεύουσα της Ιταλίας. Είναι ο πολυπληθέστερος δήμος της Ιταλίας με 2.705.603 κατοίκους (2006). Η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή έχει πληθυσμό περίπου 3.700.000 κατοίκους καθιστώντας την τον μεγαλύτερο δήμο της Ιταλίας.

Η Ρώμη είναι μια πόλη με σπουδαία ιστορία και αξιοσημείωτη προσφορά στην επιστήμη, τον πολιτισμό και τις τέχνες. Γι' αυτό το λόγο, καθώς και για τα πολυάριθμα μνημεία της, της έχει αποδοθεί η προσωνυμία «η αιώνια πόλη». Το ιστορικό της κέντρο έχει καταχωρηθεί στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980.


Γεωγραφική Θέση

Η Ρώμη βρίσκεται στην κεντρική Ιταλία, στην περιφέρεια Λάτιο, και διατρέχεται από τον ποταμό Τίβερη. Η ιστορική πόλη είναι κτισμένη ανατολικά του ποταμού πάνω σε επτά λόφους. Το κέντρο απέχει περίπου 24 χιλιόμετρα από τη θάλασσα.


Ιστορία

  • Σύμφωνα με το θρύλο, η Ρώμη ιδρύθηκε το 753 π.Χ. από το Ρωμύλο και το Ρέμο, δίδυμα αδέρφια, απογόνους του Τρώα πρίγκιπα Αινεία που ανατράφηκαν από μια λύκαινα. Η παράδοση θέλει την ίδρυση της Ρώμης να λαμβάνει χώρα στις 21 Απριλίου 753 π.Χ.
  • Ωστόσο ο Ρωμύλος θανάτωσε τον αδερφό του, Ρέμο, έπειτα από σφοδρή διαφωνία. Κατά μία εκδοχή για το ποιος θα κυβερνήσει τη νέα πόλη, κατά μία άλλη για το ποιος θα χαρίσει το όνομά του στην πόλη. Από τον Ρωμύλο τελικά πήρε το όνομά της η Ρώμη

Τα 5 Βασικά Αξιοθέατα της Ρώμης.


Κολοσσαίο


Κολοσσαίο, ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία που χτίστηκαν κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.Αν και η μεγάλη δομή του έχει περιέλθει σε ερείπια στις μέρες μας, ακόμα αποτελεί ένα επιβλητικό και πανέμορφο  μνημείο που στολίζει τη πόλη της Ρώμης.Στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως αρένα για τους μονομάχους με σκοπό τη ψυχαγωγία του κόσμου και των αυτοκρατόρων.Στη ξενάγηση θα δείτε το κάτω μέρος, τα καθίσματα,την οβάλ αρένα και πολλά άλλα.

Βατικανό


Το Βατικανό θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που θα πρέπει να επισκεφτείτε.Παρόλο που είναι η μικρότερη χώρα στο κόσμο εκεί βρίσκονται μνημεία μεγάλου ιστορικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Η πλατεία του Αγίου Πέτρου με τη μεγαλύτερη εκκλησία στο κόσμο,τον οβελίσκο και τα δεκάδες μουσεία και βιβλιοθήκες θα σας περιμένουν να τα απολαύσετε.

Μαυσωλείο του Αδριανού


Πρόκειται για ένα μεγάλο και επιβλητικό κάστρο το οποίο χτίστηκε στα μέσα του 2ου αιώνα, έχει κυκλική δομή και περιβάλλεται από μεγάλα τείχη και τέσσερις πύργους που είναι χτισμένοι σε κάθε γωνιά.Η βόλτα σας στο Μαυσωλείο του Αδριανού καθώς και στη γέφυρα που τη στολίζουν υπέροχα αγάλματα θα σας δώσουν την ευκαιρία για ένα ρομαντικό περίπατο με υπέροχη θέα.

Πάνθεον


Το Πάνθεον είναι ένας ναός αφιερωμένος στους θεούς του Ολύμπου, χτισμένος πάνω από 1800 χρόνια και αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της μεγάλης ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης σε πολύ κοντινή απόσταση από τη διάσημη πλατεία Ναβόνε (Piazza Navone).


Trasvete


Είναι ένα από τα παλαιότερα προάστια σε όλη τη Ρώμη. Τα στενά γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια που είναι γεμάτα με δεκάδες μπαρ καφέ, οι ιστορικές προσόψεις των κτιρίων,οι όμορφες πλατείες που προσφέρονται για να θαυμάσει κανείς την υπέροχη θέα είναι ικανά να σε αιχμαλωτίσουν με την ομορφιά τους και να σε ταξιδέψουν πίσω στους αιώνες.Η πλατεία της Σάντα Μαρία(Piazza Santa Maria)είναι το μέρος που θα πρέπει να βρίσκεται υψηλά στην αντζέτα σας καθώς εκεί βρίσκεται η ψηλή εκκλησία που οι κορυφές της αγγίζουν τον ουρανό.




Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Τα μυστικά του Αμαζονίου


Αμαζόνιος


Ιστορία


Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορεγιάνα , ο οποίος διέπλευσε τον ποταμό το 1541-1542.

Στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες (Αμαζόνες) που πολεμούσαν και για τον λόγο αυτό του έδωσε το όνομα «Αμαζόνιος». Στους κάμπους και τις πεδιάδες κατοικούσαν και εξακολουθούν και σήμερα να κατοικούν διάσπαρτες φυλές Ινδιάνων



Φυλές

Οι Macho Piro ζουν στο δάσος του Περού κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας για περίπου 600 χρόνια, χωρίς να έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο....

 


Η φυλή Άβα, είναι Ινδιάνοι του Αμαζονίου. Ζουν στην περιοχή Μαρανάο, βαθιά στον Αμαζόνιο επίσης είναι είδος προς εξαφάνιση.




Ο Ποταμός



Ο Αμαζόνιος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Γης με μήκος 7.000 χιλιόμετρα και διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του.

Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που ρέει στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ' τον Αμαζόνιο. Το μέσο βάθος του Αμαζονίου υπολογίζεται ότι είναι 20-26 μέτρα.

Η ηλικία του ποταμού χρονολογείται πάνω από 11 εκατομμύρια χρόνια



Πανίδα (Ζώα)

Στο βυθό του υπάρχουν 2.500 - 3.000 είδη ψαριών καποια απ αυτά είναι Θηλαστικά, αμφίβια, νερόφιδα κατοικούν στον ποταμό. Ανάμεσά τους, το ροζ δελφίνι ή bufeo-ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη, η γιγάντια ποτάμια βίδρα-με μήκος 6 μέτρα και βάρος κατά μέσο όρο 210 κιλά, επίσης απειλούμενο είδος, τα πιράνχας-τα πιο αναγνωρίσιμα ψάρια του ποταμού, το manatee του Αμαζονίου-το μεγαλύτερο θηλαστικό που ζει στον Αμαζόνιο με μήκος 3 μέτρων και βάρος που ξεπερνά τα 454 κιλά.   


                                                            Ανακόντα Αμαζονίου


                                                                     Ροζ Δελφίνι


                                                                   
                                                                       Πιράνχας


                                                                       
                                                                          Βίδρα 



                                                                          Manatee





Χλωρίδα (Φυτά)


Γκουαρανά


Περιέχει καφεΐνη διπλάσια περίπου απ” τον καφέ 

Σαρκοβόρα φυτά


Απορροφούν θρεπτικά μόρια από την παγίδευση ζώων και εντόμων

Νούφαρα


Το φυτό Victoria amazonica είναι το μεγαλύτερο νούφαρο του κόσμου 


Χρησιμότητα


 Οι περιβαντολλόγοι ανησυχούν για την μείωση της βιοποικιλότητας που θα προκύψει από την καταστροφή του δάσους, όπως επίσης και για την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Μια μελέτη, που έγινε το 2009 έδειξε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 4 °C, έως το 2100, θα σκοτώσει το 85% του δάσους, ενώ μια αύξηση κατά 3 °C, θα σκοτώσει το 75% του δάσους.
                                                                           

Για μια ωραία Προτωχρονία

VIENNA

Γιατί να πάμε:
Ένα ντεμοντέ ζεστασιά τυλίγει Βιέννης για τα Χριστούγεννα, απαλύνει τις σκληρές άκρες της αυτοκρατορικής αρχιτεκτονικής με ριπή διακοσμήσεις και τρεις εξωτερικές Christkindlmarkts. Οι πωλητές πωλούν χειροτεχνίες και στολίδια, ενώ οι επισκέπτες τροφοδοτήσουν τα ψώνια τους με finger food και ένα ποτήρι ζεστό κρασί με καρυκεύματα ή Glühwein. Συναυλίες Χορωδία των Αγοριών της Βιέννης »είναι lengendary.




Που να μείνετε:
Σε κεντρική τοποθεσία στην Kaerntner Ring ακριβώς απέναντι από την όπερα, το Ring Hotel είναι κλασικό Βιέννης για το εξωτερικό, αλλά και σύγχρονο, καλλιτεχνικό, και αναμφισβήτητα δροσερό στα μέσα χάρη σε μια κορυφή προς τα κάτω ανασχεδιασμό. 




Ταζ Μαχαλ Το Διαμάντι Στο Κέντρο Της Ινδίας

Το Τατζ Μαχάλ (Taj Mahal) είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στη πόλη Άγκρα. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Γιαχάν Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.

Για την ανέγερσή του, που έγινε σε σχέδια ομάδας αρχιτεκτόνων από την Ινδία, το σημερινό Πακιστάν και άλλα μέρη της Ασίας, απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Πλην όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια.


Η έκταση που καταλαμβάνει το κυρίως μαυσωλείο και όλο το συγκρότημα είναι ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 580×350 μέτρα, με τετράγωνο κήπο στο κέντρο που πλαισιώνεται από δύο άλλα μικρότερα επιμήκη κτίρια προσανατολισμένα κατά διεύθυνση Βορρά - Νότου. Επί της νότιας πλευράς του όλου συγκροτήματος βρίσκεται η κύρια πύλη του συγκροτήματος που είναι από ψαμμίτη. Η βόρεια πλευρά του συγκροτήματος περιλαμβάνει το Μαυσωλείο και καταλήγει στην όχθη του ποταμού Γιαμούνα. Δεξιά του Μαυσωλείου έχει ανεγερθεί τζαμί και αριστερά κτίριο ομοιόμορφο με το τζαμί, λεγόμενο τζαβάμπ, που διατηρεί την αισθητική αρχιτεκτονική ισορροπία. Το όλο συγκρότημα περικλείεται από ψηλό τειχικό περίβολο που φέρει ανά διαστήματα οκταγωνικούς πυργίσκους. Έξω δε από τον περίβολο αυτό και προς νότο βρίσκονται τα βοηθητικά κτίσματα της φρουράς καθώς και σταύλοι.


Χρωματικά το Μαυσωλείο είναι κτισμένο από λευκό μάρμαρο που έρχεται σε αντίθεση με τα δύο παραπλήσια κτίρια, το τέμενος και το τζαβάμπ, που είναι κτισμένα από κόκκινο ψαμμίτη. Το κυρίως κτίσμα του Μαυσωλείου βρίσκεται σε μαρμάρινο βάθρο ύψους 7 μέτρων ενώ σε κάθε πλευρά φέρει λοξές γωνιώδεις κατασκευές στις οποίες υπερέχει ανά μια τεράστια τοξοειδής πύλη ύψους 33 μέτρων. Εσωτερικά ο κυρίως χώρος του αποτελεί οκταγωνικό θάλαμο με ανάγλυφες διακοσμήσεις, στο κέντρο του οποίου βρίσκονται τα δύο κενοτάφια του Σάχη και της αγαπημένης του Μαχάλ που περιβάλλονται από διάτρητο μαρμάρινο κιγκλίδωμα. Αμέσως μετά αυτών και στο επίπεδο του κήπου βρίσκονται οι πραγματικοί τάφοι τους. Το Τατζ Mαχάλ επιστέφεται από ένα διπλό θόλο (τρούλο) βολβοειδούς μορφής από ίδιο λευκό υλικό.



ΟΙ ΔΥΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΑΦΟΙ

Το Τατζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς


Εσωτερικά το Τατζ Μαχάλ 





 

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ


Το Άμστερνταμ (ολλανδικά: Amsterdam, Amsterdam (βοήθεια·πολυμέσα) είναι η πρωτεύουσα και ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος της Ολλανδίας. Ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα ως μικρό αλιευτικό χωριό στις όχθες του ποταμού Άμστελ, από όπου και πήρε το όνομά του. Σήμερα αποτελεί το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Ο δήμος έχει έκταση 219,33 χλμ² και πληθυσμό 805.166 κατοίκους (Αύγουστος 2013). Η πόλη έχει πληθυσμό 790.044 κατοίκους και η ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή 2.289.762 κατοίκους. Βρίσκεται στο βόρειο μέρος της ευρύτερης περιοχής Ράντσταντ (Randstad), μία από τις μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές της Ευρώπης.

Η πόλη είναι γνωστή για πολλά εξαιρετικά μουσεία, όπως το Κρατικό Μουσείο Ρέικσμουζεουμ , τo Μουσείο Βαν Γκογκ, το Μουσείο της Πόλης , το Σπίτι της Άννας Φρανκ, και την παγκοσμίως γνωστή συμφωνική ορχήστρα της, την Κονσερτχεμπαουόρκεστ, της οποίας η βάση είναι το Κονσερτχεμπάου. Γνωστό είναι επίσης το τμήμα της πόλης με τα "κόκκινα φώτα", το ντε Βάλλεν, και τα πολυάριθμα 'κόφι-σοπς'.
ΙΣΤΟΡΙΑ
    Το Άμστερνταμ ιδρύθηκε γύρω στο 1200, σε μία βαλτώδη περιοχή με την ονομασία Αεμεστέλλε στις εκβολές του ποταμού Άμστελ. Αρχικά ήταν οικισμός ψαράδων. Οι πρώτες μόνιμες κατοικίες χτίστηκαν πάνω σε τεχνητά αναχώματα, αρκετά ψηλά, ώστε να εξασφαλίζουν προστασία από τις πλημμύρες. Καθώς ο οικισμός επεκτεινόταν, αυξάνονταν οι διαμάχες και οι ρήξεις μεταξύ των λόρδων βαν Άμστελ και των κόμητων της Ολλανδίας, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη των παντοδύναμων επισκόπων της Ουτρέχτης. Οι διαμάχες συνεχίστηκαν και τον επόμενο αιώνα.
    Κατά τη διάρκεια του 13ου αιώνα αποφασίστηκε η κατασκευή του πρώτου μεγάλου κάθετου φράγματος (dam), στο στόμιο του ποταμού Άμστελ. Από το «φράξιμο» του ποταμού Άμστελ πήρε η πόλη την ονομασία της (Amstel(r)+dam). Πιθανότατα, ένα τμήμα του Άμστελ όπως είναι σήμερα, είχε τότε επιχωματωθεί. Αυτό αποτέλεσε και τη βάση πάνω στην οποία οργανώθηκε και επεκτάθηκε ο οικισμός, με τελικό αποτέλεσμα, το Άμστερνταμ να αρχίζει να γίνεται εμπορική δύναμη. Όπως επίσης, το τμήμα εκείνο του Άμστελ που, σήμερα, είναι γνωστό ως Ντάμρακ (Damrak), ήταν η απαρχή του λιμένα του Άμστερνταμ. Πρόσφατες ανασκαφές, συνεχίζουν να παρέχουν νέα δεδομένα και να φέρνουν στο φως πληροφορίες για τις απαρχές της ιστορίας της πόλης.
                                             





    ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ

    Το Άμστερνταμ βρίσκεται στο Β.ΒΔ. τμήμα της κεντρικής Ολλανδίας, ακριβώς στο δυτικό μυχό της Θάλασσας Έι (IJ-Meer), που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης κλειστής Θάλασσας Μάρκερ (Markermeer). Η πόλη βρίσκεται πάνω στη συμβολή των ποταμών Άμστελ και Έι. Η πόλη συνδέεται μέσω του Καναλιού της Βόρειας Θάλασσας (het Noordzeekanaal) με την Βόρεια Θάλασσα στην πόλη Έιμάουντεν (IJmuiden).

    Η κυρίως πόλη στέκεται πάνω σε 90 «νησιά» (σημ. κατ’ουσίαν νησίδες δημιουργημένες τεχνητά από τα χράχτεν) και μετράει 1539 γέφυρες από τις οποίες οι 252 στο κέντρο της! Το υψόμετρο του Άμστερνταμ είναι μόλις 2 μέτρα. Η πόλη είναι κτισμένη σε μία απόλυτα επίπεδη περιοχή, μερικά τμήματα της οποίας έχουν δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου μέσω δημιουργίας πόλντερς, όπως το Χάαρλεμερμίιρ (de Haarlemmermeer) και το Μπέιμστερ (de Beemster).






    ΜΟΥΣΕΙΑ
    Το Άμστερνταμ έχει πάρα πολλά μουσεία, περισσότερα από 80, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που στεγάζονται στις εκκλησίες της πόλης. Κάποια από αυτά ανήκουν στα σημαντικότερα στον κόσμο ενώ, πολλά βρίσκονται στην Πλατεία Μουσείου (Het Museumplein) και σε διαρκή ανακαίνιση.
    • Το Κρατικό Μουσείο του Άμστερνταμ (Het Rijksmuseum Amsterdam): το μεγαλύτερο και σημαντικότερο της πόλης. Είναι ένα πανέμορφο κτήριο και ανήκει στα 100 ολλανδικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Βρίσκεται στην Πλατεία Μουσείου. Στις 200 (!) αίθουσές του εκτίθενται έργα που αφορούν κυρίως στην ιστορία και στην τέχνη της Ολλανδίας. Ένα μεγάλο μέρος από τα 1.000.000 περίπου έργα των συλλογών του μουσείου, ανήκουν στον 17ο αιώνα. Το κυρίως κτήριο ανακαινιζόταν για πολλούς μήνες και, άνοιξε πάλι τις πύλες του για το κοινό τον Απρίλιο του 2013[3].
    • Το Μουσείο της Πόλης (Het Stedelijk Museum): βρίσκεται στην Πλατεία Μουσείου και είναι προσανατολισμένο στην τέχνη των 19ου (τέλη) και 20ού αιώνων και στη σύγχρονη τέχνη. Ιδρύθηκε το 1874 και είναι κατασκευασμένο σε νεοαναγεννησιακό ρυθμό. Περιλαμβάνει γύρω στα 90.000 έργα με αιχμές τους Σεζάν, Ροντέν, Ματίς, Πικάσο, Μοντριάαν και Γουόρχολ.
    • Το Μουσείο Βαν Γκογκ (ολλανδική προφορά Φαν Χοχ) (Het Van Gogh Museum): αποτελεί το σπουδαιότερο μουσείο στον κόσμο με αναφορά στο μεγάλο ζωγράφο. Βρίσκεται, επίσης, στην πλατεία Μουσείου και ιδρύθηκε το 1964, τελείωσε όμως το 1969, και άνοιξε για το κοινό μόλις στα 1973. Νέα πτέρυγα προστέθηκε το 1999.
    • Το Μουσείο των Τροπικών (ενν. περιοχών) (Het Tropenmuseum): πρόκειται περί ενός εθνολογικού μουσείου, με αναφορά στους λαούς των τροπικών -και όχι μόνον- περιοχών. Περιέχει παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα αντικείμενα τέχνης από διάφορους πολιτισμούς, όπως λ.χ. της Ινδονησίας, της Νέας Γουινέας, του Σουρινάμ κ.α. Επίσης εκτίθενται ηχητικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα αλλά και φωτογραφίες από την ιστορία και τον τρόπο ζωής τους.
    • Το Μουσείο του Άμστερνταμ (Het Amsterdam Museum): μέχρι το 2010 ονομαζόταν Ιστορικό Μουσείο του Άμστερνταμ και αναφέρεται στο παρελθόν και το παρόν της πόλης του Άμστερνταμ, ειδικά. Ιδρύθηκε το 1926 και, βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου μεταφέρθηκε από άλλη συνοικία το 1975. Στις συλλογές του περιλαμβάνονται περίπου 75.000 αντικείμενα, κυρίως πίνακες, αγάλματα, λιθοτυπίες, γραφοτυπίες, σχέδια, βιβλία, είδη υαλουργίας, υφαντικής, κεραμικής, μηχανήματα, έπιπλα, κ.λ.π.
    • Το Εβραϊκό Ιστορικό Μουσείο (Het Joods Historisch Museum): ιδρύθηκε το 1932 και περιλαμβάνει περίπου 11.000 έργα τέχνης, παραδοσιακά και ιστορικά αντικείμενα που ρίχνουν φως στον Εβραϊκό πολιτισμό. Η συλλογή ήταν μεγαλύτερη, αλλά κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, το μουσείο ήταν κλειστό και πολλά αντικείμενα κατασχέθηκαν χωρίς να επιστραφούν ποτέ.
    • Το Σπίτι του Ρέμπραντ (Het Rembrandthuis): πρόκειται για το οίκημα όπου διέμεινε ο μεγάλος ζωγράφος μεταξύ των ετών 1639 και 1658. Στεγάζει το ομώνυμο μουσείο, όπου εκτίθενται σχέδια και καθημερινά χρηστικά αντικείμενα του Ρέμπραντ.
    • Το Σπίτι της Άννας Φρανκ (Het Anne Frank Huis): αποτελεί οικοδόμημα του 1635 και είχε χρησιμοποιηθεί ως κατοικία και από άλλους επιφανείς πολίτες του Άμστερνταμ. Μεταξύ 1928 και 1939, στέγαζε βιομηχανία κατασκευής πιανολών. Από το 1940 κατοικήθηκε από τον Όττο Φρανκ και την οικογένειά του. Η ιστορία της κόρης του Άννας και του Ημερολογίου της είναι το κυρίαρχο στοιχείο της συγκεκριμένης οικίας, που αποτελεί έναν από τους πλέον επισκέψιμους και φωτογραφημένους χώρους του Άμστερνταμ.
    • Το Μουσείο Τισό (Madame Tussauds): ένα από τα -μικρότερα- ομώνυμα με το, μεγάλο στο Λονδίνο, μουσεία κέρινων ομοιωμάτων. Δεν διαθέτει την αίγλη του μουσείου της Βρετανικής πρωτεύουσας, αλλά έχει μεγάλη επισκεψιμότητα.
    • Το Μουσείο Αντίστασης (Ηet Verzetsmuseum Amsterdam): ιδρύθηκε το 1984 και περιλαμβάνει αυθεντικά αντικείμενα, φωτογραφίες, κινηματογραφικά και ηχητικά ντοκουμέντα από την ιστορία όλων εκείνων που πήραν μέρος στην Αντίσταση κατά των Γερμανών στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.







      Η γαλάζια λίμνη του παραδείσου


      BLUE LAGOON

      ICELAND



      Είναι σπουδαίο προνόμιο να απολαμβάνεις ένα ζεστό και χαλαρωτικό μπάνιο περιτριγυρισμένος από χιονισμένες βουνοκορφές!Στην παγωμένη αλλά και ηφαιστειογενή Ισλανδία, η Γαλάζια Λίμνη είναι σαν ένας επίγειος παράδεισος.


      Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

      Ταξίδι στο Λονδίνο

      BIG BEN
      1.Μπιγκ Μπεν είναι το ψευδώνυμο για τη μεγάλη καμπάνα και το ρολόι στο βόρειο άκρο των ανακτόρων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, και έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτερα ώστε να παραπέμπει γενικά στο ρολόι ή τον πύργο του ρολογιού. Είναι το μεγαλύτερο τεσσάρων όψεων ρολόι με καμπάνες και ο πύργος του ρολογιού είναι ο τρίτος ψηλότερος στον κόσμο.




      2. TOWER BRIGDE

       Στην περίφηµη Tower Bridge µη βρεθείτε µόνο για να φωτογραφηθείτε. Θαυµάστε τις εκθέσεις που διοργανώνονται στους χώρους της και εν συνεχεία γευµατίστε σε κάποιο από τα εστιατόρια που προσφέρουν και εκπληκτική θέα τόσο στο Λονδίνο όσο και στον Τάµεση.




      3. LONDON EYE

      Για να απολαύσετε το Λονδίνο αφ' υψηλού ο προορισµός σας είναι ένας: The London Eye. Ο ψηλότερος τροχός του κόσµου βρίσκεται δίπλα στο Κοινοβούλιο και σας προσφέρει 30' «πτήση» πάνω από τη βρετανική πρωτεύουσα µέσα στις 32 κάψουλές του.
       






      4.BUCKINGHAM
       Tο Ανάκτορο του Βuckingham. Μπορεί να µην έχετε τη δυνατότητα να µπείτε στη βασιλική κατοικία της χώρας, ωστόσο το θέαµα µε την αλλαγή της φρουράς έξω από αυτή είναι άκρως εντυπωσιακό (τουλάχιστον για τους «πρωτάρηδες» τουρίστες).





      5.HYDE PARK

      Το Hyde Park, στην καρδιά της πόλης, αποτελεί πραγµατική όαση για ντόπιους και επισκέπτες, µε περισσότερα από 4.000 δέντρα, χώρο για ιππασία, µια λίµνη και ένα λιβάδι.




      6.LITTE VENICE

      Η Little Venice (Μικρή Βενετία) είναι µια γειτονιά που δεν περιµένετε στο Λονδίνο, µιας και συνθέτει ένα σκηνικό που θα σας µεταφέρει στην οµώνυµη ιταλική πόλη. Αποτελεί τµήµα του Grand Union Canal και βρίσκεται κοντά στο προάστιο Maida Vale. Κατά µήκος του καναλιού θα βρείτε pubs για φαγητό ή καφέ.




      7. NATURAL MUSEUM 

      Tο Natural History Museum, από τα πιο δηµοφιλή του Λονδίνου, σίγουρα θα το κάνετε. Από τα αδιαµφισβήτητα highlights του η συλλογή δεινοσαύρων.








      Το νησί των ανέμων






        Η Μύκονος εκτός από διάσημους έχει πλούσια ιστορία και σημαντικές παραδόσεις. Έχει ήρωες της επανάστασης, αλλά και ήρωες της καθημερινότητας. Από τη δεκαετία του '60 έως τις μέρες μας έχουν επισκεφτεί τη Μύκονο επώνυμοι Έλληνες, διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ, πολιτικοί και αναρίθμητοι γαλαζοαίματοι. Στα ίδια σοκάκια όμως που   διασκέδαζαν και διασκεδάζουν οι κοσμικοί, η ηρωίδα της επανάστασης Μαντώ Μαυρογένους οργάνωνε τον αγώνα. Στην Μύκονο έζησε και ο διαβόητος πειρατής Μερμελέχας που σκορπούσε τον τρόμο στο Αιγαίο και τη χαρά στο νησί καθώς βοηθούσε οικονομικά τους ντόπιους. Ακόμη και σήμερα είναι γνωστός σαν τον Ρομπέν των θαλασσών.
      Ξεκινάμε το ταξίδι μας.


      https://www.youtube.com/watch?v=_9kp-rlS2Qs 


         Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η Μύκονος είχε πληθυσμό 10.134 άτομα στην απογραφή του 2011. Η έκταση του νησιού είναι 86,125 τ.χλμ., ενώ έχει μήκος ακτών 89 χιλιόμετρα.
        Η "Μικρή Βενετία" είναι η πιο διάσημη περιοχή της Μυκόνου μαζί με τους ανεμόμυλους. Η Μύκονος ζούσε από τη θάλασσα και όχι κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας πολλοί Μυκονιάτες προκειμένου να μην γίνουν σκλάβοι ή να μην δουλεύουν ως ναύτες στου Οθωμανούς έβγαιναν στον "κούρσο" δηλαδή γίνονταν πειρατές.
        Ο Καζαντζάκης είχε πει ότι αν δεν δεις την Αγία Πετρούπολη, την Ιερουσαλήμ και τη Χώρα της Μυκόνου όπως ήταν τότε δεν μπορείς να κρίνεις αν μια πόλη είναι ωραία.
        Κυρίαρχο στοιχείο της πόλης είναι ο ασβέστης ο οποίος πάνω από την πέτρα δίνει την αίσθηση του γλυπτού. Τα σοκάκια της Χώρας είναι πολύ στενά και δαιδαλώδη και δεν ακολουθούν ευθείες, έτσι κόβεται η ορμή του αέρα και οι Μυκονιάτες προστατεύονται από την οργή του Αιόλου που δεν σταματά όλο τον χρόνο.
        Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της Μυκόνου είναι ο Φάρος Αρμενιστής. Από τη θέση όπου βρίσκεται ο Φάρος μπορεί κανείς να δει όλο το νησί.




        Η  πιο γνωστή εκκλησία της Μυκόνου είναι η Παραπορτιανή και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά μνημεία των Κυκλάδων. Θεωρείται ότι είναι 1000 ετών και έχει κατασκευαστεί από πέντε μικρά παρεκκλήσια.




        Πριν γίνει τουριστικός προορισμός για ακριβά πορτοφόλια οι Μυκονιάτες ζούσαν ημέρες φτώχειας. Οι περισσότεροι ήταν ψαράδες, όσοι μπορούσαν συντηρούσαν τον δικό τους ανεμόμυλο εκμεταλλευόμενοι τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν στο νησί και γίνονταν μυλωνάδες. Πολλές κοπέλες για να ενισχύσουν τα οικονομικά της οικογένειας τους γίνονταν υφάντρες. Έτσι η Μύκονος δημιούργησε μια παράδοση στα υφαντά που έφτασε μέχρι τα σαλόνια του Παρισιού. Αυτοί ήταν οι καθημερινοί ήρωες του νησιού, υπάρχει όμως και ένας που έκανε την εμφάνιση του στη δεκαετία του΄50 και είναι ο πελεκάνος Πέτρος.





        Το συγκρότημα των Κάτω Μύλων, που ορθώνονται περήφανα πάνω από τη θάλασσα, στο μικρό λόφο νοτιοανατολικά της Χώρας.

      Οι Κάτω Μύλοι βρίσκονται στα νοτιοανατολικά της Χώρας, δίπλα στη θάλασσα, μεταξύ της γραφικής Αλευκάντρας και της συνοικίας του Νιοχωριού και εντυπωσιάζουν κάθε επισκέπτη με τους ολόλευκους επιβλητικούς όγκους τους στη σειρά, προσανατολισμένοι στο πέλαγος. Οι μύλοι αποτελούσαν βασικό παράγοντα της οικονομίας του νησιού και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα λειτουργούσαν 28 ανεμόμυλοι.









      ΠΑΡΑΛΙΕΣ

       Το σημαντικότερο ίσως από τα τουριστικά ατού της Μυκόνου, που την κάνει να ξεχωρίζει ανάμεσα σ' όλα τα νησιά του Αιγαίου, είναι οι παραλίες της.
       Εδώ βρίσκονται χωρίς αμφιβολία οι περισσότερες -και καλύτερες- που μπορεί να συναντήσει κανείς σ’ ένα τόσο μικρό νησί. Ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της, οι γραφικοί κολπίσκοι με τις πανέμορφες αμμουδιές διαδέχονται η μία την άλλη.










































































































































        Η Μύκονος ήταν από τα πρώτα ελληνικά νησιά που αναπτύχθηκε τουριστικά.  Σήμερα η νυχτερινή ζωή της Μυκόνου θεωρείται από τις πιο ζωντανές και ενεργές στην Ευρώπη.










        Η κοσμοπολίτικη Μύκονος φημίζεται για την έντονη νυχτερινή ζωή της κι αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που συγκεντρώνει πλήθος επωνύμων κι ανωνύμων από την Ελλάδα και το εξωτερικό κάθε χρόνο. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια στη Χώρα και η συνοικία Μικρή Βενετία, όπως την αποκαλούν, αρχίζουν να γεμίζουν με κόσμο από το απόγευμα, ενώ η κίνηση φτάνει στο αποκορύφωμα τις βραδινές ώρες.
        Η Μύκονος σήμερα είναι ταυτισμένη με την ξέφρενη διασκέδαση και την συνεχή παρουσία επωνύμων. Η Μύκονος όμως του χθες έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που χάνεται στα φώτα και τη βουή του σήμερα. Υπάρχουν ωστόσο τα πρόσωπα και τα κτίρια του νησιού με τις αναμνήσεις τους για να μας τα θυμίζουν σε εμάς τους νεότερους.