Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Ξάνθη Παλιά Πόλη



Ιστορία της Ξάνθης

Για το όνομα της πόλης υπάρχουν δύο απόψεις: Η πρώτη πως Ξάνθη ονομαζόταν μία από τις κόρες του Ωκεανού και της Τηθύας και η δεύτερη πως προέρχεται από μια αμαζόνα που είχε το όνομα Ξάνθη και βασίλευε τότε στην περιοχή.

Η πόλη Ξάνθεια, που ταυτίζεται πιθανώς με τη σημερινή Ξάνθη, μνημονεύεται τον 1ο π.Χ. αιώνα από τον Στράβωνα : «Μετά δε την ανά μέσον λίμνην (Βιστονίδα) Ξάνθεια, Μαρώνεια και Ίσμαρος...». Επειδή η πόλη δεν αναφέρεται από άλλη μεταγενέστερη αρχαία πηγή, εικάζεται ότι ίσως να μην κατάφερε να επιβιώσει στα ρωμαϊκά χρόνια και εγκαταλείφτηκε από τους κατοίκους της. Ωστόσο, φαίνεται πως ξανακατοικήθηκε τον 3ο μ.Χ. αιώνα, όταν οι συχνές βαρβαρικές επιδρομές εξανάγκασαν τους πληθυσμούς να μετακινηθούν, για μεγαλύτερη ασφάλεια, προς τα ορεινή μέρη.

Σημερινή Ξάνθη

Στην πόλη της Ξάνθης, από το 2000 κι έπειτα, παρατηρείται έντονη πολεοδομική δραστηριότητα, αποτέλεσμα της ανάγκης στέγασης χιλιάδων φοιτητών στις πανεπιστημιακές σχολές της πόλης. Η Ξάνθη επεκτείνεται κυρίως προς την περιοχή της Χρύσας, αλλά και προς τα νότια αυτής. Η αρχή έγινε με τον συνοικισμό που οικοδομήθηκε το 1959-1960, καθώς η τότε κυβέρνηση σκόπευε στη διάθεση των κτηρίων σε κατοίκους της πόλης. Ο συνοικισμός, γνωστός σαν «Παλιές Εργατικές Κατοικίες», περικλείεται από τις οδούς Απόλλωνος, Θεοδοσίου Δούκα, Πιαλόγλου και Αλικαρνασσού

Πολυτεχνείο


Στην Ξάνθη εδρεύει, από το 1974, η Πολυτεχνική σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, με τα ακόλουθα τμήματα:

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
Μηχανικών Περιβάλλοντος
Πολιτικών Μηχανικών

Αξιοθέατα


Η Ξάνθη φημιζόταν για τον εξαιρετικό καπνό που παρήγε, πράγμα που την έκανε πλούσια. Παρά τους σεισμούς που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πόλης, η Ξάνθη έχει μεγάλο αριθμό από καπναποθήκες, οι οποίες σήμερα στεγάζουν σημαντικές διοικητικές υπηρεσίες, ενώ άλλες χρησιμοποιούνται ως μουσεία και ως πολιτιστικά κέντρα.

Την πόλη διασχίζει ο ποταμός Κόσυνθος, παραπλεύρως του οποίου λειτουργούν καφετέριες. Στο βορειότερο τμήμα του βρίσκεται το δάσος της Ξάνθης, αποτελούμενο από πεύκα.

Η Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου και ειδικότερα ο Πύργος Ωρολογίου αποτελούν το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Ως σημαντικότερο σημείο της πόλης θεωρείται η Παλιά Πόλη. Αρχοντικά και κατοικίες εργατών διασώζονται χάρη σε νόμο που ψηφίστηκε το 1994, απαγορευτικό για οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στις κατοικίες. Στην Παλιά Πόλη βρίσκεται το παλιό δημαρχείο της πόλης, που ανήκε στον καπνέμπορο Μωυσή, και αποτελεί ίσως το ωραιότερο κτήριο στον οικισμό.

Ακόμη, ένα φρούριο Ρωμαϊκών - Υστερορωμαϊκών χρόνων βρίσκεται βορειοδυτικά, στην κορυφή Αυγό ή Σταύρος Τσακίρης. Οι λιγοστές πληροφορίες για το κτίσμα προήλθαν από αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιηθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, με σκοπό την αδειοδότηση και τοποθέτηση ιστού ελληνικής σημαίας.


Γιορτές Παλιάς Πόλης : 

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης που ξεκίνησαν το 1991 , διοργανώνονται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. 
Η παλαιά πόλη της Ξάνθης, η πόλη με τα χίλια χρώματα, η «αρχόντισσα της Θράκης» ετοιμάζεται και φέτος να γιορτάσει μέσα από μια σειρά πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που προβάλουν τον πολιτισμό, τη λαογραφία και την ιστορία μιας ξεχωριστής περιοχής της Ελλάδας.


 



ΚΑΡΝΑΒΆΛΙΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου