Το Φρούριο της Κομοτηνής, γνωστό και ως το ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΕΙΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ είναι μια οχύρρωση η οποία ανεγέρθηκε την πρωτοβυζαντινή περίοδο ( τον 4ο αιώνα μ.Χ.) από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο Α΄.
Το φρούριο είχε στρατηγική θέση, γιατί βρισκόταν επί της αρχαίας Εγνατίας και έλεγχε το πέρασμα από την οροσειρά της Ροδόπης προς το Θρακικό πέλαγος. Το φρούριο ήταν τετράπλευρο με τέσσερεις εισόδους, 16 πύργους και είχε τείχος ύψους 9,6 μέτρων. Μέσα βρισκόταν οχυρωμένη η Βυζαντινή πόλη Κιουμουλτζήνα.
Σήμερα ερείπια της οχύρωσης βρίσκονται στο κέντρο της Κομοτηνής και μέσα στα ερείπια σήμερα βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο οποίος χρονολογείται από το 1800. Στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα στα τείχη ζούσε η Εβραϊκή κοινότητα της Κομοτηνής και η συνοικία ονομαζόταν Εβραγιά. Μέσα στα τείχη βρισκόταν και η συναγωγή των Εβραίων αλλά μετά την εξόντωση της Εβραϊκής κοινότητας από τους Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές η συναγωγή ερειπώθηκε και το 1994 κατεδαφίστηκε.
Για την συντήρηση και αποκατάσταση του έργου στερέωσης και διαμόρφωσης του βυζαντινού τείχους του, το φρούριο έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013. Μέσα στο πρόγραμμα εντάσσεται η ανάδειξη των μνημείων που υπάρχουν γύρω από το φρούριο όπως η Τσανάκλειος Σχολή, το Εσκί Τζαμί, το Ιμαρέτ.
13α ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ
Αμέσως δίπλα στον τείχο είναι το cafe-bar:
ΛΕΣΧΗ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΤΕΙΧΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ